GeschiedenisHet verhaal van Pater Pitte kent zijn oorsprong in het jaar 2002 in Gent, waar de toenmalige studenten industrieel ingenieur chemie aan de KAHO Sint-Lieven een studiekeuze moesten maken. De optie mouterij en brouwerij was een populaire richting, maar uiteindelijk een vrij impulsieve keuze van mezelf en wellicht vele anderen met mij. In tegenstelling tot wat we toen stilletjes verwachtten, had deze studiekeuze weinig (extra) bier drinken als gevolg. De lessen behandelden vooral veel 'droge' biochemie en industriële processen. Het eindwerk over hoparoma weekte wel een en ander los, want in deze periode werd de interesse pas echt wakker geschud. Stilletjesaan werd hierdoor ook eens iets kwalitatiever bier geproefd dan de zoveelste lauwe pint in datzelfde café in de Overpoortstraat.


Na een viertal maanden vakantiejob en interimwerk bij een brouwerij in de buurt, ging de professionele carrière een volledig andere weg uit. Dit werd af en toe als vrij jammerlijk beschouwd, waarop mijn vader Frans en ikzelf beslisten om een eigen brouwinstallatie te bouwen uit oude roestvrij stalen buizen en ketels. De schoolse kennis van het bier brouwen en de handigheid van Frans resulteerden al vlug in een eerste brouwsel waar we de nodige uitdagingen ondervonden die elke hobbybrouwer wellicht ondergaat. Zo moesten we noodzakelijkerwijs lageren in de koelte van een regenput, wegens een zeer warme zomer. Toch viel het eerste brouwsel vrij goed in de smaak bij familie en vrienden en beslisten we al snel om meerdere proefbrouwsels aan te maken.

De smaak en kwaliteit van de volgende brouwsels kenden ups en downs. We probeerden nieuwe dingen, andere ingrediënten, processtappen werden toegevoegd en weggelaten. Na enkele minder succesvolle brouwsels en door tijdsgebrek leek de hobby na een paar jaar een stille dood te sterven.


In de zomer van 2015 werd echter beslist om opnieuw te brouwen. Met frisse moed, nieuw materiaal, nieuwe gist en een nieuw onderkomen, werd opnieuw een brouwsel Pater Pitte gemaakt. Toeval of niet, op dat moment ontstond de vraag vanuit verschillende hoeken om een grote hoeveelheid te brouwen voor de lokale kermis en andere festiviteiten.


En zo geschiedde… Het Pater Pitte-recept werd voor de eerste keer gebrouwen in grote hoeveelheid in een professionele installatie. Een beetje stress om wat dat zou brengen, was zeker van de partij, maar na het proeven, wisten we: dit is op en top Pater Pitte.

 

De rest kunt u al raden, Pater Pitte is vanaf 2016 beschikbaar voor het grote publiek.

 

Laat het u smaken, maar onthoud …


… Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand en met heel veel maten!


 

Hans Vandeputte